Μήνυμα του Προέδρου της Ο.Ε. του 39ου ΠΟΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νικητάκης

Εδώ και αρκετές δεκαετίες πλέον, η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου (ΠΟΣ) έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Οδοντιατρικής στη χώρα μας. Αποτελεί σε ετήσια βάση τη σημαντικότερη ευκαιρία να βρεθούν μαζί,σε επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, όλοι όσοι υπηρετούν την Οδοντιατρική στην Ελλάδα. Πέραν των θεσμικών φορέων που επωμίζονται την ευθύνη της διοργάνωσης, ήτοι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (EOO), των Οδοντιατρικών Σχολών της Αθήνας (ΕΚΠΑ) και της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και των εκάστοτε τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων, το ΠΟΣ αποτελεί τον κόμβο συνάντησης και αλληλεπίδρασης του συνόλου σχεδόν των Οδοντιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών, των εμπόρων και χορηγών, κυρίως όμως των συναδέλφων που επιζητούν σφαιρική, αλλά και εξειδικευμένη, έγκυρη, αλλά και πρωτοποριακή, πλήρως τεκμηριωμένη, αλλά και πρακτικά εφαρμόσιμη, Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και ενημέρωση σε όλο το εύρος της Οδοντιατρικής Επιστήμης.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης και της σπουδαιότητας του εγχειρήματος και απόλυτη συναίσθηση της ιδιαίτερης τιμής που μου έγινε, αποδέχτηκα την πρόσκληση της ΕΟΟ να αναλάβω Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 39ου ΠΟΣ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 24-26 Οκτωβρίου 2019, στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο νεότευκτο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.Από τη θέση αυτή, οφείλω κατ’ αρχάς να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στο ΔΣ της ΕΟΟκαι στον Πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, της οποίας θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος, αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ) και της Επιστημονικής Επιτροπής (ΕΕ), όπου συμπεριλαμβάνονται εκλεκτοί συνάδελφοι με επιστημονικές και διοικητικές περγαμηνές και μεγάλη οργανωτική εμπειρία. Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ προοιμίου τον Συντονιστή Επιστημονικού κ. Χρήστο Ραχιώτη (Αναπλ. Καθηγητή ΕΚΠΑ) και τον Συντονιστή Οργανωτικού κ. Αθανάσιο Υφαντή (Πρόεδρο ΟΣΑ), η συνέπεια και επάρκεια των οποίων, όπως και των υπολοίπων μελών της ΟΕ και της ΕΕ, αποτελούν εγγύηση. Επίσης, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην τονιστεί ότι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων, έχουν από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσει το φετινό Συνέδριο, εργαζόμενοι ώστε να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχή διοργάνωση.

Το κεντρικό θέμα του φετινού 39ου ΠΟΣ είναι η «Εξατομικευμένη Οδοντιατρική: από τη Διάγνωση στα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα». Η επιλογή έγινε με γνώμονα τις σύγχρονες κατευθύνσεις της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας παγκοσμίως, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζονται και καθίστανται εφικτές χάρη στην τεράστια πρόοδο και τα επιτεύγματα των βιοϊατρικών επιστημών και των σύγχρονων τεχνολογιών. Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν σήμερα στους κλινικούς γιατρούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, σε μεγαλύτερο βαθμό παρά ποτέ, να προσεγγίζουν τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών τους σε μια εξατομικευμένη βάση, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες του κάθε ασθενούς και όχι σε γενικευμένες και απρόσωπες «συνταγές». Η εξατομικευμένη αυτή προσέγγιση («PersonalizedMedicine»), η οποία είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της «Ιατρικής Ακριβείας -PrecisionMedicine», βρίσκει απειράριθμες εφαρμογές στην Ιατρική και, βέβαια, στην Οδοντιατρική, οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της ακριβέστερης διάγνωσης και της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης θεραπείας. Για να δοθεί ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ασθενής με κακοήθη νόσο δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον «απρόσωπα» με ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο κοινό για όλους τους ασθενείς με την ίδια αρχική διάγνωση βάσει κάποιας συμβατικής μικροσκοπικής ταξινόμησης, παρά θα λαμβάνει «προσωποποιημένη» αγωγή βασισμένη στα ιδιαίτερα (μοριακά και όχι μόνο) χαρακτηριστικά του νοσήματός του και σε μετρήσιμους δείκτες που θα προκαθορίζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την ανταπόκρισή του και τον περιορισμό των παρενεργειών της θεραπείας.

Η έννοια βέβαια της Εξατομικευμένης Ιατρικής και, κατά προέκταση, Οδοντιατρικής δεν περιορίζεται σε περίπλοκα συστήματα μοριακής διάγνωσης και στοχευμένης θεραπείας, αλλά (οφείλει να) διακατέχει το σύνολο σχεδόν των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς μας. Υπό αυτή την έννοια, το Κατευθυνόμενο Επιστημονικό Πρόγραμμα του 39ου ΠΟΣ φιλοδοξεί να προσφέρει στους συναδέλφους οδοντιάτρους νέες γνώσεις και προτάσεις για κλινικές εφαρμογές που θα καλύπτουν όλο το εύρος των επιμέρους τομέων και γνωστικών αντικειμένων της Οδοντιατρικής. Ακολουθώντας την επιτυχημένη δομή και εκπαιδευτική «φιλοσοφία και τεχνοτροπία» των πρόσφατων συνεδρίων, το 39ο ΠΟΣ θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων, στρογγυλών τραπεζιών, πρακτικών σεμιναρίων και κλινικών φροντιστηρίων, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή του ακροατηρίου και τον γόνιμο διάλογο με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και σύνθεση απόψεων. Οι ομιλητές του Κατευθυνόμενου Προγράμματος, διακεκριμένοι συνάδελφοι με ιδιαίτερα αξιόλογες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές πορείες, καλύπτουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής, ενώ επιλεγμένοι εκλεκτοί συνάδελφοι από το εξωτερικό θα προσφέρουν μία διαφορετική οπτική γωνία σε θέματα αιχμής.

Επίσης, οι καθημερινά μαχόμενοι οδοντίατροι, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ιατρικό κλάδο, μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία της εξατομικευμένης φροντίδας των ασθενών, η οποία, όσο καινοτόμα και αν ακούγεται σε κάποιες εκφάνσεις της, δεν παύει ταυτόχρονα να αποτελεί καθιερωμένη έννοια και νοοτροπία στον χώρο μας, π.χ. μέσω της κατάρτισης εναλλακτικών σχεδίων θεραπείας βασισμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς. Συνεπώς, οι συνάδελφοι, όπως και οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που αποτελούν το μέλλον της Οδοντιατρικής στη χώρα μας, θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και την εμπειρία τους, καταθέτοντας τις εργασίες τους στο Ελεύθερο Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Εκτός από τη δυνατότητα ανανέωσης και ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων, κάθε ΠΟΣ προσφέρει και μια μοναδική ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών, συνάντησης με παλιούς και νέους φίλους, πολιτισμικών εμπειριών και διασκέδασης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντελεστές και όλοι οι συμμετέχοντες του φετινού 39ου ΠΟΣ μπορούν να νιώθουν ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς ο τόπος διεξαγωγής, η όμορφη πόλη του Ηρακλείου και η μεγαλόνησος Κρήτη, με την πλούσια ιστορία, τις μοναδικές παραδόσεις και τον ξακουστό και φιλόξενο χαρακτήρα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον καθέναν. Ειδικότερα, το γεγονός ότι η αργία της 28ης Οκτωβρίου ακολουθεί αμέσως μετά το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει τον προγραμματισμό των συναδέλφων που θα επισκεφθούν την Κρήτη και θα συνδυάσουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου»!

Καταλήγοντας με ένα απόφθεγμα ενός μεγάλου Έλληνα, του Κρητικού και Παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη, σας προσκαλώ όλους να στηρίξετε το 39ο ΠΟΣ δια της ενεργού συμμετοχής σας, ευελπιστώντας ότι η εμπειρία θα είναι τόσο εποικοδομητική όσο και ευχάριστη.

«Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε».

Με τιμή και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Καθηγητής Νικόλαος Γ. Νικητάκης

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 39ου ΠΟΣ